Akiknek köszönjük a közremüködését:

Dr. Németh Ágnes
SOTE, klinikai főorvos

DR. Tausz István
Házi gyermekorvos
http://www.gyerekorvos.hu/magan/maganrti.htm

imami_hu_207x88

A legfőbb veszélyforrás a bélsár

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Sand_Box_2

A bélférgek petéi a bélsárral kerülnek ki a környezetbe, homokozókba. Mivel néhány hét kell ahhoz, hogy a peték kifejlodjenek, így nem a friss, hanem a száraz ürülék, illetve annak a pora a veszélyesebb. Vidéken az állattartók környezetében a baromfiudvar pora, a birkák, tehenek, lovak stb. trágyája mellett a haszonállatok nyers húsa, belsosége a fo veszélyforrás. Városban pedig a hobbyállatok, közöttük elsosorban a legnagyobb számban tartott macskák, kutyák parazitái (például bolhái) és ürüléke közvetíti leginkább a fertozést.

A probléma súlyosságára jellemzo az alábbi néhány adat: Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, ebbol több százezer a fovárosban. Csak Budapesten naponta 60 tonna kutyaürülék kerül a közterületre, mely évente 21900 tonnát tesz ki. A kutyapiszok (illetve annak petéket is tartalmazó pora) gyakorlatilag beteríti a parkokat, a játszótereket, játszótéri homokozókat, a járdákat és a kerteket. Jut belole természetesen kedvenceink szorére, nyálába is, így szinte mindenhol találkozhatunk vele. A kutyatartók többsége a bélférgesség és a bolhásság problematikáját nem érzi át, és a kutyapiszkot nem takarítja fel kutyája után. A féregpetéket teríto ürülék leginkább a gyermekeket veszélyezteti a homokozóban, ok vannak a leginkább "talajközelben", a játék közben a játszótereken, parkokban és a kertekben rengeteg piszkot összeszednek a kezükre, arcukra, szájukba is, sot, sok gyereknek szokása a földevés, így a legváltozatosabb módokon fertozik magukat.

Hitvallásunk:

Az Alapítvány nem csak szavakban tesz a homokozók tisztaságáért hanem meg is vette a berendezést és el is végzi a homokozók fertőtlenítését, igaz üzletszerűen dolgozunk hogy fent tartsuk elkötelezettségünket az egészséges homokozókért, adományainkból meg eljuthassunk olyan kisebb településekre ahol az anyagi helyzet csak élelmiszerre elegendő.

Azért választottuk ezen tevékenységet hivatásunknak, mivel gyermekeink első találkozása az anyatermészettel a homokozókban kezdődik.

 

Alapítvány adatai:

Név: Tiszta homokozóért Alapítvány
Székhely: 5143 Jánoshida, Bartók Béla utca 9.
Adószám: 18212031-1-13
Bejegyzés szám: AM- 3347
Bank számlaszám: K&H bank 10401282-50526570-54711004

 

Elnök: Szemán György: +36 70 239 9666

Müszaki vezető: Nagyfejeő János: +36 30 339 5861

Ajánlat, információk, marketing: Jánossy Gábor +36 30 646 6813