Akiknek köszönjük a közremüködését:

Dr. Németh Ágnes
SOTE, klinikai főorvos

DR. Tausz István
Házi gyermekorvos
http://www.gyerekorvos.hu/magan/maganrti.htm

imami_hu_207x88

A kutya bélférgei által okozott megbetegedések, fertőzések a homokozókban

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Sand_Box

A kutya orsóféreg, a Toxocara canis lárvája a mi éghajlatunkon Toxocara canis nagyon gyakori megbetegedések, fertozések okozója a homokban. Klinikailag változatos tünetek, tünet együttesek formájában jelentkezik a fertozés. Különösen gyermekkorban kell gondolni rá, mivel a tipego, óvodás gyermekek gyakran kerülnek kapcsolatba petével fertozött földdel pl. a játszótéri homokozóban, szennyezett gyümölcsökkel,zöldségekkel. "Rejtett" orsóféreg-fertozés esetén mindennapos problémával keresik fel az orvost a szülok. Ez lehet például hasfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, levertség, fejfájás, figyelemzavar, a koncentráló-képesség hanyatlása, borkiütés, enyhe köhögés, láz.


Mivel a lárvák a szervezetben vándorolnak, különféle szerveket képesek megbetegíteni, azokra jellemzo klinikai tüneteket okozva. Leggyakoribbak a légúti tünetek, hörghurutok illetve idegrendszeri problémák, valamint a magatartászavarok és a lelki panaszok. A bor orsóféreg fertozésében különösen veszélyeztetettek a gyermekek a játszótéri homokozóban, a földön napozók és az olyan munkások, akik borükkel érintkeznek a fertozött földdel.  A fertozés után néhány óra múlva kiütések jelennek meg, melyek viszketnek, terjedhetnek, naponta akár több centimétert is. Az irodalmi adatok szerint az ismeretlen borelváltozások mögött érdemes gondolni a lárvafertozés lehetoségére is.

Asztmás jellegu tünetek is kialakulhatnak, ugyanis a vándorló lárvák gyakran okoznak légzési nehezítettséget. Egy jelentos számú, köhögéses tünetekkel bajlódó betegcsoport vizsgálatakor kiderült, hogy a panaszok hátterében közel 40 százalékban a vándorló lárva okozta gyulladás húzódik meg. Epilepsziás rosszullétet provokálhatnak a lárvák, ha az agyban telepednek meg, és változatos pszichiátriai problémákat is kiválthatnak.


A szembe vándorolva akár egyetlen lárva is súlyos szemtüneteket okozhat. (Nemrég sajtónyilvánosságot is kapott egy eset, amikor egy gyermek szemébol egy több centis lárvát
távolítottak el.) Sokáig panaszmentes lehet a gyermek, de egy ido után a látása gyengülhet, kancsallá válhat, súlyos esetben meg is vakulhat.


Életet veszélyezteto betegségek okozója is lehet a bélféreg: például a lárva a vándorlása során a külso szívburkot, a mellhártyát is megfertozheti, ahol fokozott folyadékképzést vált ki, s ez súlyos légzészavart vagy akár szívmegállást okozhat.


Hatékony gyógyszerek sajnálatos módon nem állnak rendelkezésre nálunk a humán esetek gyógyítására. Egyedi import útján, méltányossági alapon juthatunk hozzá a gyógyszerhez.

Hitvallásunk:

Az Alapítvány nem csak szavakban tesz a homokozók tisztaságáért hanem meg is vette a berendezést és el is végzi a homokozók fertőtlenítését, igaz üzletszerűen dolgozunk hogy fent tartsuk elkötelezettségünket az egészséges homokozókért, adományainkból meg eljuthassunk olyan kisebb településekre ahol az anyagi helyzet csak élelmiszerre elegendő.

Azért választottuk ezen tevékenységet hivatásunknak, mivel gyermekeink első találkozása az anyatermészettel a homokozókban kezdődik.

 

Alapítvány adatai:

Név: Tiszta homokozóért Alapítvány
Székhely: 5143 Jánoshida, Bartók Béla utca 9.
Adószám: 18212031-1-13
Bejegyzés szám: AM- 3347
Bank számlaszám: K&H bank 10401282-50526570-54711004

 

Elnök: Szemán György: +36 70 239 9666

Müszaki vezető: Nagyfejeő János: +36 30 339 5861

Ajánlat, információk, marketing: Jánossy Gábor +36 30 646 6813