Akiknek köszönjük a közremüködését:

Dr. Németh Ágnes
SOTE, klinikai főorvos

DR. Tausz István
Házi gyermekorvos
http://www.gyerekorvos.hu/magan/maganrti.htm

imami_hu_207x88

Homokozók

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

UpperSandBox

 

Következo utunk egy játszótérre vezetett, ahol egy olyan homokozót találtunk, ami nincs elzárva az állatoktól. Innen vettünk mintát.

Majd ellátogattunk egy másik játszótérre. Mivel a kutyák ürüléke milliónyi olyan élosködot tartalmaz, melyek az emberre is veszélyes fertozéseket terjesztenek, errol a XIII. kerületi játszótérrol kitiltották az állatokat.

'Körbe vannak kerítve, az az elsodleges szempont, ezért szeretünk ide járni' – mondta az egyik anyuka.

A galambok ellen viszont nem tudnak védekezni. Ezeknek az állatoknak egyes példányaik papagájkórral fertozhetik meg az embereket, hátrahagyott ürülékük és tollaik pedig allergiát válthatnak ki. De nézzük, mit tartalmaz az általunk beszerzett homokminta.

Nagy számú penészgombát találtunk. A játszótéri homok nedves idoben valamennyi mikrobacsoportot tartalmazza, és valahány százalékban szalmonella is kimutatható benne.

Az elemzett homokozó skáláján jól látható, a különbözo baktériumok nagy számú jelenléte, melyek a gyermekeknél vírusos megbetegedést okozhatnak. Ez ellen csakis úgy lehetne védekezni, ha körbezárnák a játszóteret, és surubben cserélnék a homokot.

A kórokozó baktériumok és vírusok mindennapi használati eszközeinken is megtelepednek, ha azok nincsenek megfeleloen takarítva. Az irodánk volt a következo állomása a kommandónknak.

A szerkesztoségben eloször a vezetékes telefonokat és a számítógép billentyuzetét teszteltük. Ezeket többen is használjuk nap mint nap. A gombokról és a kagylóról is vettünk mintát.

'Azok szennyezettebbek, amit mindenki használ. A te immunrendszered ugyanis a te mikroflórád ellen termel ellenanyagot. Ha más ül oda, az övéhez, nem termel. Ezekbol lesznek a fertozések' – mondta a szakember.

Ha kedvezoek a körülmények, egy baktériumsejtbol nyolc óra alatt millió keletkezhet, így ajánlatos odafigyelni a tisztaságra.

'Olyan mikroba kerül át, ami az egyiknél még nem okoz fertozést, viszont a másik szervezetében már gondot okoz. Foleg akkor, ha még közben uzsizunk is. A billentyuzet kórokozóktól és feltételes kórokozóktól mentesnek bizonyult, míg a telefonok estében minden vizsgált paraméter elokerült' – mondta Tabajdiné dr. Pintér Veronika, mikrobiológus.

(forrás: http://www.rtlklub.hu/hirek/sort/cikk/101807)

Hitvallásunk:

Az Alapítvány nem csak szavakban tesz a homokozók tisztaságáért hanem meg is vette a berendezést és el is végzi a homokozók fertőtlenítését, igaz üzletszerűen dolgozunk hogy fent tartsuk elkötelezettségünket az egészséges homokozókért, adományainkból meg eljuthassunk olyan kisebb településekre ahol az anyagi helyzet csak élelmiszerre elegendő.

Azért választottuk ezen tevékenységet hivatásunknak, mivel gyermekeink első találkozása az anyatermészettel a homokozókban kezdődik.

 

Alapítvány adatai:

Név: Tiszta homokozóért Alapítvány
Székhely: 5143 Jánoshida, Bartók Béla utca 9.
Adószám: 18212031-1-13
Bejegyzés szám: AM- 3347
Bank számlaszám: K&H bank 10401282-50526570-54711004

 

Elnök: Szemán György: +36 70 239 9666

Müszaki vezető: Nagyfejeő János: +36 30 339 5861

Ajánlat, információk, marketing: Jánossy Gábor +36 30 646 6813