Akiknek köszönjük a közremüködését:

Dr. Németh Ágnes
SOTE, klinikai főorvos

DR. Tausz István
Házi gyermekorvos
http://www.gyerekorvos.hu/magan/maganrti.htm

imami_hu_207x88

Vakíthatnak a játszótéri homokozók

Nyomtat PDF
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Magyarországon évente hat-nyolc kisgyerek veszíti el látását fertozés miatt, amit a játszótéren szedett össze.

Az adat megdöbbento, de a homokozók többségének állapotát ismerve nem meglepo. A magyar játszóterek többségén ma még törött üvegekbe, sot akár használt injekciós tube
markolhatnak a gyerekek. Azokban a nagyobb városokban, ahol a játszóteret éjjel mások is, más célra is használják, nem ritkán fordul elo ilyesmi. Ez az emberi nemtörodömségnek
csak az egyik vetülete. A másik a bakteriális fertozés láthatatlan veszélye. A gazdik sokszor beengedik kutyájukat a játszóterek homokozóiba. Ezért járhat súlyos fertozésekkel, következményekkel egy egyszeru homokvárépítés. Ha a gyerek szervezetébe állati ürülékbol származó anyag kerül, a kicsi a látását is elveszítheti.

A szemorvosok ma már közösen lépnek fel a megelozés érdekében. Bármelyik állat ürüléke terjeszthet fertozést - mondja Horváth Judit okleveles védono. - A kutya és a macska széklete éppen úgy veszélyes lehet, mint a madaraké. Megnyugtató lenne, ha egyetlen állat sem érintkezhetne azzal a homokkal, amelyben másnap gyermekeink játszanak – mondta.

Horváth László szemészorvos szerint Magyarországon évente hat-nyolc gyermek vakul meg homokozóban összeszedett kórokozók, fertozések miatt. A kutyák székletében ugyanis gyakran megtalálhatók a toxocare féreg petéi. Szerencsésebb eset, ha az általuk okozott fertozés lázzal, súlyos tünetekkel jelentkezik. Ez az l -3 éves korosztálynál gyakori, de az orvosok tudják kezelni. Nehezebb felismerni a kórt, ha nem alakul ki gyulladás. A fertozésnek ez a veszélyesebb formája késobb, öt-hat éves korban jelentkezik. A féregpeték a gyermek szervezetében kikelnek, és a vérárammal a szembe jutnak. Ott általában heges csomókat okoznak, ami csak szerencsés esetben nem okoz vakságot. A legjellemzobb tünet, ha a gyerek kancsalítani kezd, mert fertozött szeme helyett a másikat használja. Ha a szülo ilyesmit tapasztal, orvoshoz kell fordulni.


http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/index.php?id=050521

Hitvallásunk:

Az Alapítvány nem csak szavakban tesz a homokozók tisztaságáért hanem meg is vette a berendezést és el is végzi a homokozók fertőtlenítését, igaz üzletszerűen dolgozunk hogy fent tartsuk elkötelezettségünket az egészséges homokozókért, adományainkból meg eljuthassunk olyan kisebb településekre ahol az anyagi helyzet csak élelmiszerre elegendő.

Azért választottuk ezen tevékenységet hivatásunknak, mivel gyermekeink első találkozása az anyatermészettel a homokozókban kezdődik.

 

Alapítvány adatai:

Név: Tiszta homokozóért Alapítvány
Székhely: 5143 Jánoshida, Bartók Béla utca 9.
Adószám: 18212031-1-13
Bejegyzés szám: AM- 3347
Bank számlaszám: K&H bank 10401282-50526570-54711004

 

Elnök: Szemán György: +36 70 239 9666

Müszaki vezető: Nagyfejeő János: +36 30 339 5861

Ajánlat, információk, marketing: Jánossy Gábor +36 30 646 6813